sursa:Ziare.com

Pandemia și dependența de stat

Deloc imposibil…!

Dacă această pandemie, cu efecte economice deja dezastruoase, se va prelungi, atunci numărul oamenilor de pe Terra, care vor deveni dependenți de Stat va fi uriaș, previzibil cu mult peste capacitatea statelor de a-l susține.

Sectorul privat va fi îngenuncheat, blocat, gripat, mai ales afacerile mici și mijlocii dacă nu cumva și o parte a afacerilor mari. Cele care vor supraviețui vor fi probabil marile corporații multi și transnationale, care dețin capacități financiare net superioare oricăror alți jucători din piață.

Dacă așa vor sta lucrurile, atunci este plauzibil ca statele, deja zdruncinate economic, să fie nevoite să apeleze la ajutorul marilor corporații pentru a asana enorma înspăimântătoare masă de șomeri de varii spețe.

In acest caz, realitatea economică și socială este posibil să se modifice radical în sensul formării unui parteneriat corporatist-statal. Acest Leviathan va prelua masa de șomeri, devenită din motive de faliment personal postpandemic, dependentă într-o măsură fără preceden de proaspătul binom astfel format la umbra pandemiei.

Ma întreb tulburat, oare nu cumva prevalenta stat-corporație, născută din anxietățile devastatoare induse de această pandemie, va îndruma societatea umană spre o formă de socialism capitalistoid!?

Deloc imposibil…

Dan Uncu

Posted in Daniel Uncu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *