Către instaurarea unei democraturi în America?

Legislativul american a votat, pentru a doua oară în patru ani (!), demararea procedurii de suspendare a președintelui Trump, așadar.
Este fără precedent, dacă nu mă înșel, în istoria SUA! De data aceasta, votul a beneficiat și de aportul a 10 parlamentari republicani…!
Republicanii vor fi puși, în momentul votului final, într-o situație halucinanta, din câte pot să deslușesc.
Dacă vor vota în favoarea suspendării președintelui, alături de democrați, atunci se vor decupla de o extrem de consistentă parte a electoratului propriu, ceea ce va minora semnificativ și posibil ireparabil prevalenta GOP în ecuația bipartinica a politicului american.
Dacă vor vota împotriva suspendării presedintelui, atunci își vor păstra electoratul intact, dar este previzibil că vor intra, pe de o parte, sub un tir furibund al mass, media și al influencerilor, care ii vor crucifica pe altarul acuzelor de fascism, rasism, iliberalism – ceea ce i-ar pune într-o situație extrem de incomodă în contextul sufocant corect politic din Statele Unite, iar pe de altă parte, nu vor obține nici un câștig politic prin această eventuală dovadă de loialitate, unitate și consecvență doctrinara, din cauza majorității deținute de democrați în ambele Camere. Trump, tot ar fi suspendat, altfel spus, iar GOP nu ar obține, practic, nici un câștig politic. Poate, ar putea să contabilizeze doar un câștig moral-politic…
Situația democrației americane este cel puțin delicată, dacă nu cumva gravă, în cazul în care analiza mea nu este prea departe de adevăr…
În acest context, mă întreb extrem de îngrijorat, dacă nu cumva Partidul Democrat își pregătește astfel impunerea ca partid dominant într-o kafkiana democratura americană de partid și de stat , amorsata de acest posibil început al sfârșitului Partidului Republican!?
Nu știu. As prefera să mă înșel amarnic, însă, iar această incursiune analitică să se dovedească a fi fost doar un exercițiu al imaginației mele anxioase.
Dan Uncu
Posted in Daniel Uncu, Extern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *