eikon

Adrian Papahagi: Hristos este și va fi în mijlocul nostru. Sus să avem inimile!

Mă simt extrem de apropiat de Sf. Parascheva.
Tatăl meu (Dumnezeu să-l ierte!) era născut în 14 octombrie.
Parohia în care m-am apropiat de Hristos, în studenție, se află sub ocrotirea Sfintelor Parascheva și Genoveva. De câte ori n-am cântat la strană troparul Sfintei! „Întru tine maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip. Căci, luând crucea, ai urmat lui Hristos…”. Și în prezent mă trezesc adesea intonându-l în gând sau fredonându-l.
În anii din urmă am fost în repetate rânduri oaspetele Părintelui Mitropolit Teofan și al minunatei comunități de sub arhipăstorirea sa. M-am închinat de fiecare dată cu fior și bucurie la Sfânta Parascheva.
Preoți, monahi și mireni din Iași mi-au devenit frați și m-au primit mereu în mijlocul lor cu o căldură pe care nu le-o voi putea răsplăti vreodată. Iubesc Iașul și ieșenii, sufletul moldav, intensitatea ortodoxiei ieșene și moldovenești. Am descoperit la Iași o studențime ortodoxă nemaipomenită, tineri minunați și preoți cu har.
Iată de ce sufăr pentru că în aceste vremuri ingrate, de molimă, Sfânta Parascheva nu va putea fi înconjurată de devoțiunea populară a mulțimilor care se închină la cinstitele ei moaște an de an.
Să nu ne tulburăm, însă! Hristos este și va fi în mijlocul nostru. Sus să avem inimile!
text : Adrian Papahagi
foto: Eikon
Posted in Național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *