scruton7

Sir Roger Scruton: In Memoriam

Sir Roger Scruton: In Memoriam- de Paul Krause

scruton7

Ca niște molii atrase de flacără, studenții de pe toate continentele s-au reunit pentru a studia și discuta totul, de la muzică și estetică la politică și metafizică, cu Sir Roger, care părea a fi flacăra întrupată a înțelepciunii. El a fost Virgiliu al nostru trecut prin iad și purgatoriu și ne-a lăsat în vârful muntelui, arătând spre lumina care stătea dincolo.

Sir Roger Scruton, prolificul filozof și scriitor britanic, a murit pe 12 ianuarie 2020, după o bătălie de șase luni cu cancerul.

Un intelectual de renume ale cărui interese și comentarii acopereau filozofia politică, estetica și religia, Sir Roger era mai mult decât un om care acoperea multe subiecte cu o perspectivă și erudiție pătrunzătoare; pentru mine a fost un prieten și un profesor.

Mă consider norocos pentru că tocmai mi-am finalizat masteratul în filosofie cu îndrumări sub Sir Roger în ultimul an de predare. El a fost, în timpul mandatului meu de student la Universitatea din Buckingham – unde a condus programul postuniversitar în filosofie –  om cu inteligență și farmec, care a fost dintotdeauna, o caracteristică care a atras un grup divers de studenți din medii și credințe diferite.  Zâmbetul său, perspicacitatea lui, dragostea lui pentru vin și discuțiile fine pe care le-a condus au fost întipărite în memoria de neșters, la fel ca și loviturile sale politicoase la propriile mele angajamente intelectuale. Este de la sine înțeles că el i-a făcut pe toți studenții săi oameni mai buni în timpul în care am studiat cu el.

Sir Roger ajunsese la o oarecare faimă prin publicarea Înțelesul conservatorismului în 1980, o expunere filosofică a tradiției politice liberă de negativitatea și peiorativele celor care au controlat adesea semnificația și înțelegerea conservatorismului. În această lucrare, Sir Roger Scruton a arătat decisiv cât de conservator este, în mod corespunzător, independent de dogmele economice liberale clasice care au uzurpat în mare măsură spiritul mai vechi, comunitar, tradițional și estetic al conservatorismului, pe care Sir Roger Scruton l-a văzut derivând din gândirea lui Aristotel prin cea a lui Burke și Eliot. În apărarea și expunerea conservatorismului, Sir Roger Scruton a explicat că, conservatorismul a fost o creștere organică a moștenirilor unice, inclusiv dreptul comun, drepturile de proprietate și justiția instituțională, producând libertatea de care se bucură conservatorii și în care sunt aliați în conservare. În limbajul american, conservatorismul lui Sir Roger este ceea ce acum numim paleoconservatorism.

El a câștigat proeminența – și disprețul – cu Gânditorii noii stângi (republicată și actualizată recent ca Fools, Fraudes and Firebrands) și Dorința sexuală la mijlocul anilor 1980. Gânditorii Noii Stângi l-au înscris pe lista neagră din elita educațională, care idolatrizează chiar gânditorii postmoderni și post-marxisti pe care Sir Roger i-a deconstruit. Dorința sexuală a fost moderat bine primită de aceeași instituție care l-a considerat persona non grata și l-a stabilit pe Sir Roger Scruton ca un gânditor profund asupra condiției și esteticii umane. De acolo a intrat în al său, devenind un scriitor popular de filozofie și estetică, ceea ce i-a adus admirație de ambele părți ale Atlanticului. Mai târziu, în viață, el a devenit autoritatea incontestabilă a operelor lui Richard Wagner și marele apărător al esteticii tradiționale și al importanței frumuseții în lumea noastră și în viața noastră.

În anii 1980 a fost activ și în cercurile antiacomuniste subterane din Europa de Est. Spre deosebire de academicienii stalinisti care domneau asupra turnurilor de fildeș sau intelectualii anti-stalinisti adunați în jurul unor jurnale și ziare nesemnificative din New York City sau Londra, Sir Roger Scruton a pus de fapt piciorul pe câmpul de luptă pentru viitorul Occidentului și a fost de parte forțelor libertății și egalității împotriva autoritarismului și a opresiunii sponsorizate de către stat. Avea o înțelepciune mai mare decât așa-numita inteligență, dintre care majoritatea erau implicit pro-staliniste și un curaj mai mare decât liberalii anti-stalinisti, care denunțau confortabil Uniunea Sovietică din jurnalele și coloanele lor din ziare, în timp ce nu puneau niciodată piciorul în nicio țară comunistă. Recent, a fost onorat în ultimele luni de Polonia și Ungaria pentru serviciile oferite libertății în acele zile întunecate.

L-am întâlnit pe Roger Scruton ca student la filozofie când lanțurile liberalismului meu inconștient se spărgeau. Ca printr-un miracol, spiritul m-a condus la erudiția doctorului Scruton, care a confirmat ceea ce profesorul meu de filosofie ne spusese anterior în clasa sa: ceea ce numim mai ales „conservatorism” nu este conservatorism, ci o creatură în mare parte mutantă care combină libertarianismul randian cu un economism materialist implicit moștenit din liberalismul clasic. Ulterior am devorat lucrările și prelegerile doctorului Scruton. Pe măsură ce mi-am început rândul spre estetică și am reaprins vechea mea dragoste pentru literatură, am găsit și un prieten și un profesor în lucrările doctorului Scruton. După ce am absolvit Yale, am decis să aplic la Buckingham pentru a avea ocazia să studiez cu acest gigant intelectual și am fost îndrăgit să devin ceea ce urma să fie recolta finală a studenților pe care i-a păstorit și cărora le-a împărtășit înțelepciunea în carne și nu prin mediere. pe pagini și prelegeri online.

Spre deosebire de portretul despre el din partea stânga, Roger Scruton, pe care am ajuns să-l cunoaștem cu toții, era un om blând și plin de umor, un om care nu ar face rău unei muște și care era deschis tuturor. Ca niște molii atrase de flacără, studenții de pe toate continentele s-au reunit pentru a discuta totul, de la muzică și estetică la politică și metafizică, cu Sir Roger, care părea a fi flacăra întrupată a înțelepciunii. Cunoașterea sa enciclopedică i-a permis să-i ajute pe toți în pelerinajele noastre respective. El a fost Virgiliu al nostru trecut prin iad și purgatoriu și ne-a lăsat în vârful muntelui, arătând spre lumina care stătea dincolo. Potrivindu-se unui om cu o asemenea smerenie, el ne-a dezvăluit odată că, în loc să fie amintit ca filosof de talie mondială, el a dorit să fie amintit ca și cântăreț la orgă pentru mica parohie anglicană din care făcea parte.

Odihnește-te în pace, Sir Roger Scruton. O să vă simțim lipsa. Dar înțelepciunea și dragostea ta continuă. Fie ca acum să cânți cu corul îngerilor și să vezi frumusețea pe care ai căutat-o ​​mult timp.

Acest eseu a apărut pentru prima dată în ianuarie 2020, pe siteul The Imaginative Conservative.

Imaginea prezentată este oferită de Future Symphony Institute.

 

Posted in Doctrină, Extern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *