ratoi-psd-pc

MOARE COMUNISMUL…LA PASCANI !

Oare ce s-a mai ales de ancheta, defășurată în luna martie, la Pașcani? Foștii consilieri municipali, care, indiferent de coloratura politică, s-au dovedit complicii lui Rățoi și Pantazi mai sunt sub control judiciar? S-a transmis dosarul în instanță? Sunt întrebări legitime care trebuie puse, la aproape UN AN de când am scris textul de mai jos:

MOARE, ÎN SFÂRȘIT, COMUNISMUL, LA PAȘCANI?

La Pașcani, ”Locul unde nu s-a întâmplat nimic”, cum îl numea Mihail Sadoveanu, e pe cale să se întâmple ceva extraordinar și anume, după un sfert de secol de agonie dezgustătoare, moare comunismul!

Faptul că DNA a pus sub control judiciar vreo 18 foști consilieri locali, printre care câțiva foști sau actuali potentați locali, cum ar fi senatorul PSD, Florin Constantinescu si deputatul PSD, Neculai Rățoi este o știre de senzație, care mie personal mi-a atras atenția mai mult decât arestarea lui Năstase sau Voiculescu! Cum adică chiar este posibil ca matusalemicul bolșevic Neculai Rățoi, fost primar al Pașcanilor vreo 20 de ani înainte și vreo 14, după Revoluție, ”Tataia” PSD-ului local, fără avizul căruia nici nu aveai voie să respiri, în Pașcani, să ajungă la mititica? Asta chiar că este o știre! Iar acest lucru se întâmplă pentru o golănie minoră de tipul celora care se întâmplau cu sutele în ”Republica Rățoi”, adică a fost scutită de plata a vreun milion de lei Societatea comercială ” Agrocomplex Lunca Pașcani”, condusă la acea vreme, de mâna dreaptă a lui Rățoi, actualul primar Dumitru Pantazi! Ceea ce este interesant și arată de fapt influiența malefică a lui Rățoi asupra celorlalte partide politice din Consiliul Local Pașcani, adică PNL și PSD, este că respectiva hotărâre ilegală a fost votată în unanimitate!

Pentru cine nu știe cine este Neculai Rățoi și ce a însemnat el pentru Pașcani este suficient să amintim că fostul mecanic de locomotivă, devenit primar prin anii 70-80, era preferatul lui Ceaușescu iar Pașcanii, oraș cu tradiții muncitorești comuniste era considerat vitrina comunismului! În Pașcani alimentele nu au fost niciodată cartelate iar mulți ieșeni mai țin minte că își cumpărau mâncarea, din Pașcani! Partidul și Ceaușescu se străduiau să demonstreze, cu tot dinadinsul, că un oraș muncitoresc, condus de un fiu al clasei muncitoare are de toate, deci marile centre universitare, Iașiul, Clujul, Timișoara sau chiar capitala țării trag mâța de coadă țiindcă au prea multe ”ifose intelectuale”! Exact ca în bancul cu cei trei șoricei, dintre care șoricelul muncitor și șoricelul țăran erau grași și veseli iar șoricelul intelectual era slab și trist, fiindcă, din cînd în când, partidul îi arăta pisica!

După Revoluție, totuși, Rățoi a trăit un adevărat calvar, de vreo trei luni, când a fost alungat din Primărie și exilat, primar la Tg. Frumos, de prin ianuarie până prin martie 90 cănd a fost readus în triumf la Pașcani, căci evident noua conducere a Primăriei, sabotată de comuniști, a dezamăgit rapid populația. În continuare Rățoi s-a convertit rapid la ”democrația originală” a lui Iliescu fiind ales ”democratic” cu rețeta UFO (Ulei, Făină, Orez), în vreo patru rânduri consecutive de alegeri între 1992 și 2004 cu procente variind între 65 și 80%!

A mai avut un singur hop, trecut însă cu bine și anum legislatura 1996-2000! Anul 1996 a adus Pașcanilor primele și singurele alegeri postcomuniste, care nu au fost câștigate de comuniștii lui Rățoi ci de către CDR! Se spune că ”Tataia” a făcut o adevărată criză, în noaptea alegerilor și nevenindu-i să creadă că e posibil așa ceva a încuiat comisiile electorale, în secțiile de votare, punându-i să re-numere voturile până a doua zi dimineața, în speranța că totul a fost un vis urât! Abia telefoanele prefectului de a doua zi și amenințările cu pușcăria l-au convins pe ”Tataia” să elibereze comisiile de votare, considerate trădătoare și ținute ostatice! Îmi aduc aminte că prin 1997, la insistențele oamenilor din satul pendinte, Lunca Pașcani, sătui de abuzurile aceleiași societăți ”Agrocomplex Lunca Pașcani” a aceluiași Pantazi, Vasile Lupu a organizat o adunare populară la Casa Sindicatelor Pașcani! La adunare, lucrurile au degenerat iar sătenii exasperați ne cereau nouă, celor de la CDR, să-l spânzurăm rapid pe Rățoi, fără judecată, de primul stejar! Ei erau siguri că venise vremea dreptății, iar explicațiile noastre privind statul de drept și justiția, căreia ei trebuie să se adreseze, singura în măsură să facă dreptate, i-au nemulțumit pe săteni! De altfel justiția anilor 90, infestată de comuniști și obedientă PSD-ului, mai ales la Pașcani, după repetate tergiversări, evident că le-a dat dreptate lui Rățoi și lui Pantazi și aceeași săteni au votat PSD-ul și pe Rățoi, în 2000, cu vreo 80%!

În calitate de deputat de Iași, în legislatura 1996-2000, mi-am deschis cabinet parlamentar, la Pașcani, fiind primul deputat, care a făcut acest lucru! Caietul de audiențe s-a umplut rapid cu abuzurile lui Rățoi, iar odată la două săptămâni, prin fața mea, se perindau cam o sută de oameni necăjiți și nedreptățiți! Știu că prin 1998, după ce dădusem, în Parlament Legea Referendumului, exasperat de faptul că am doar o problemă ”problema Rățoi”, m-am exprimat, în cabinet, că probabil, Rățoi va fi primul primar suspendat pe Legea Referendumului! Sfântă naivitate! Rățoi, care probabil știa, în timp real, tot ce se se discută în cabinetul meu a apărut gâfâind, într-un sfert de oră, milogindu-se să nu-l omor, cu zile, căci el ”este cardiac”! L-am liniștit explicându-i că nu am nimic personal cu dânsul, că nu vreau să-i periclitez sănătatea, dar dacă nu mai face față responsabilităților de primar, ar fi bine să se pensioneze și să-și vadă de sănătate, căci așa-i în democrație! Mi-a promis că rezolvă nemulțumirile oamenilor, depre care pretindea că nu a știut nimic, deși respectivii făcuseră cărare la Primărie și culmea în mare parte chiar s-a ținut de cuvânt! A știut însă să-i îndatoreze pe oameni explicându-le că doar el le rezolvă problemele, că doar de el depinde viața lor și ca s-o ducă bine să se rupă de Lupu, de Rânja și de PNȚCD și ei toți s-au conformat şi l-au votat! Și e de înțeles căci dacă el dacă le dădea o autorizație pentru o tonetă tot el le-o putea retrage! Știu că, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Politică Economică, am susținut aducțiunea de gaze, de la Pașcani, la Ministerul Industriilor, dar cu aceeași abilitate Rățoi și-a tras spuza pe turta lui și a PSD-ului! Semidoct ba chiar semianalfabet, reprezentantul clasei muncitoare Rațoi, avea chiar si afișele electorale pline de greșeli de ortografie dar sa nu credeți ca acest lucru i-a dăunat vreodată in cariera politica! Viclenia sa naturală și simțul politic rudimentar l-au ajutat pe acest Ceaușescu local, in miniatură, sa se mențină aproape 40 de ani la conducerea Pașcanilor!

Curios, că văzându-l, tot timpul, umil, întotdeauna cu capul plecat sub nivelul bărbiei mele nici nu-mi dădusem seama că Rățoi este de fapt un bărbat înalt, chiar mai înalt ca mine! Mi-am dat seama de acest lucru, abia la începutul lui decembrie 2000, când ne-am încrucișat, din nou, la poarta Parlamentului! Lucrurile se schimbaseră, căci CDR pierduse catastrofal alegerile iar PNȚCD nu mai era partid parlamentar! Se făcea că Rățoi era , din nou, pe cai mari, crescuse brusc cu vreo jumătate de metru, era drept iar privirea lui a trecut pe deasupra capului meu, fără vreun semn de recunoaștere vizibilă, ca să nu mai vorbesc de salut! Rățoi spunea oricui, care-l contesta: „Bai, eu si de pe năsălie am sa conduc Pașcanii”! De aceea punerea lui Rățoi, sub control judiciar, este o știre atât de importantă pentru mine iar căderea lui ar însemna căderea comunismului, la Pașcani! Viața, însă, m-a făcut sceptic, mai ales când este vorba de Pașcani si de Rățoi! DNA, DNA, CURĂȚĂ POLITICA! DNA SĂ NU NE LAȘI, VINO ȘI LA NOI LA IAȘI!

ratoi

Posted in Traian Ranja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *