271151135_4715656281835411_7766981952466114063_n

15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Dezamagitor modul propagandistic, pur politicianist si birocratic de a se raporta la chestiune, din partea exact al acelui segment care se pozitioneaza public ca purtator al mesajului pro-European si pro- Occidental.
Mesajul propagandistic de tipul naratiunii : “15 ani în care am primit de 3 ori mai mulți bani decât am contribuit la bugetul Uniunii, si alte nenumarate beneficii si gratuitati marinimos si total dezinteresat de la Mama Noastra Mai Mare, Europa, dar noi nu meritam pentru ca nu stim sa fim recunoscatori si nu suntem cuminti dar Ea ne iarta in marinimia Ei, dar cat sa mai aiba rabdare cu noi, pentru ca are si Ea, draga de Ea, niste limite etc etc etc,” este pueril, penibil si mai ales contrapoductiv.
Daca atat pot sa spuna clasa politica si influencerii, mi-e teama ca se pierde un bun prilej de a se tacea.
Efectele complexe ale unui process de integrare care pleaca -asa cum stim de la manual si J. Viner- cu creare si deturnare de comert si trece prin toata gama de concatenari complexe de structuri de schimburi reciproce -necesarmente asimetrice- via structuri de cooperare si competitie pana la arhitecturi de guvernenta, NU se pot reduce la astfel de caricaturi precum cea prezentata mai sus.
Aceste caricaturi pot fi întotdeauna contracarate cu caricaturi similare construite pe narațiuni alternative, de semn contrar. Ceea ce de fapt se și întâmplă: „Europa care ne fura.”
Poate că ar fi fost momentul ca grupurile de specialiști interdisciplinari asociate cu centralele de idei create de partidele romanesti -si mai ales cele pro-europene- să fi prezentat un tablou realist, bazat pe date statistice si estimări economice și instituționale serioase si profesioniste cu privire la nu doar ce primește România din asocierea cu structurile Europene si Occdentale dar și cu aportul social, demografic, economic si de resurse al României la sistemul European si occidental.
Doar așa privind lucrurile, într-o manieră echilibrată, realista, câștigăm credibilitate in argumentele si pozitionarile noastre. Daca strategia noastra reduce totul la un umil “am primit de 3 ori mai mulți bani decât am contribuit”, si mimarea unui tamp entuziasm pentru procese si institutii a caror dinamica nu doar ca nu o controlam dar nici macar nu facem un efort sa o intelegem, mi-e teama ca pozitia nu rezista la nici cea mai elementara privire critica, nu mai vorbim de soc economic sau geopolitic.
“There are more things in between the EU and Romania, and they not always go just one way, than are dreamt of in your shallow thoughts”
Oamenii simpli observa aceste lucruri, oricat am crede noi de la inaltimea autoritatii de elite politice, administrative si epistemice ca sunt o masa inapoiata, inerta si manipulabila si usor de facut din vorbe. Atat timp cat credem ca tot ce trebuie este sa ii batem parental pe umar si sa ii facem noi din vorbe mai rapid si mai bine decat ii fac adversarii nostri, pregatim terenul pentru evolutii pe care nu le dorim dar care devin tot mai greu de evitat.
Articol preluat de pe profilul domnului Paul Dragos Aligică  de pe platforma MeWE.
Paul Dragos Aligica este profesor de guvernare KPMG la Universitatea din Bucuresti, cercetător principal in cadrul Programului F. A. Hayek pentru studii avansate in filosofie, politica si economie la Centrul Mercatus din cadrul Universitatii George Mason, unde preda in programul de absolvire al Departamentului de Economie si cercetator afiliat la Centrul Ed Snider de la Robert H. Smith School of Business din cadrul Universitatii maryland, Colegiul Park.
Posted in Național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *