Global tactical and strategy concept, world globe with chess pieces. The source of the map - http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=57730

Adrian Papahagi: Cum vede un filolog din Cluj situația geopolitică.

Am fost mereu convins că pandemia de Covid e o armă biologică chineză, menită să faulteze masiv Occidentul și să-l elimine pe Trump, principala amenințare la adresa Chinei. Ambele au fost obținute.
Aș vrea să nu credeți, în funcție de preferințe, că Trump era un nebun care se mișca de capul lui, oricât era de voluntar, iar Biden e un om senil care nu-nțelege nimic, oricât de vizibil ar fi afectat de vârstă. Fiecare reprezintă un electorat și o linie (eu preferam linia conservatoare Trump), dar amândoi slujesc interesele americane, definite la intersecția a nenumărate considerente economico-militare etc. Ambii au cele mai bune informații din lume și sunt doar piesa cea mai vizibilă dintr-un mecanism imens, incredibil de complex și bine rodat. Veți vedea de aceea continuitate între Trump și Biden pe teme strategice, în special pe dosarul China.
Trump identificase corect temele externe, în special pericolul chinezesc, dar a greșit alienându-și aliații europeni. Sub Biden se va menține linia mare, dar se va schimba strategia.
Lucrul acesta s-a văzut perfect zilele trecute. Biden a făcut succesiv două lucruri: a început să dreagă relația tensionată cu G7, UE și cu restul țărilor din NATO, și a încercat să atragă Rusia alături de SUA-NATO-UE în înfruntarea cu China care se pregătește. Vom vedea mai deslușit în perioada care urmează ce concesii majore sau minore i s-au făcut Rusiei în acest scop.
Unde suntem noi în tot jocul ăsta? Unde trebuie. Au fost eliminați de la vârful statului pionii Chinei și Rusiei (în special jeguri absolute, ca Ponta și Dragnea). Suntem vizibili în NATO – asta îl ajută și pe Geoană, care probabil va fi candidatul PSD în 2024. NATO își întărește flancul de est (România, Polonia), compensatoriu pentru întărirea previzibilă concedată Rusiei prin Nord Stream și în Ucraina (care probabil a fost sacrificată). Ăsta e un pericol, dar sper ca NATO să blindeze compensatoriu cele mai antiruse țări din zonă, Polonia și România. Sper că nu s-au făcut concesii și aici.
Occidentul va trebui să înceteze să se vândă Chinei. Și nu e vorba de state aici, ci de întreprinderi private, universități, fundații. Actualmente, orice filieră de științe din primele universități ale lumii, de la MIT la Imperial College școlește 40% chinezi (știu perfect ce vorbesc). Mai toată tehnologia înaltă, cu excepția celei militare, e produsă în China. La cât sunt de scumpe, computerele și telefoanele Apple pot fi fabricate și în SUA sau UE. China ar trebui debranșată masiv de la inteligența și tehnologia occidentală: să se descurce singură.
Lumea liberă e nevoită să se alieze în acest nou război cu diverse tiranii greu de strunit, care își vor continua și acțiunile antioccidentale în paralel: Turcia, Arabia Saudită (sunt curios dacă Biden va continua linia Trump aici; probabil că da) și Rusia.
Ar fi bine dacă Rusia ar putea fi atrasă de partea civilizației occidentale, dar cred că va continua să joace de capul ei, suspendată cum e între Europa și Asia. Deși, geografic, e mai strategic așezată decât orice stat de pe glob și are armată și intelligence capabile de multe porcării, cu o economie cât a Spaniei, Rusia nu are forța economică să conteze global. De altfel, s-a văzut ce ușor a fost îngenuncheată economic. Riscul e să fie întărită și să-și continue atacurile parșive împotriva Occidentului (spionaj, cyberterorism, cumpărat politicieni occidentali, intervenit în alegeri etc.). La câți pioni are în UE (ultimul revelat: François Fillon, fostul premier francez), avem toate motivele să ne temem.
Cam așa văd lucrurile, în linii mari. Acum pot să mă întorc la manuscrisele mele.
Posted in Extern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *