socialism

DISCURSUL PREȘEDINTELUI AMERICAN RONALD REAGAN:

《Ni se tot repetă că trebuie să alegem între stânga sau dreapta. Ei bine, aș dori să sugerez că nu există nici o stânga sau dreaptă. Există doar străvechiul vis al omului de libertatea individuală, în concordanță cu legea și ordinea, sau drumul către mormânt prin îmbrățișarea totalitarismului.

Colegii noștri democrați ne tot spun: „Războiul rece se va încheia atunci când vom accepta că poate exista și o formă nedemocratică, totalitară, de socialism”. O altă voce a democraților ne spune: „Sistemul nostru tradițional de libertate individuală este incapabil să rezolve problemele complexe ale secolului XX”.

Cei care ne-ar târgui libertatea pentru a gusta din supa lungă a socialismului ne-au spus că au găsit în fine soluția utopică de a obține o pace fără victorie. Ei ne spun că, dacă vom evita o confruntare directă cu inamicul, atunci inamicii libertății vor abandona căile lor violente și vor învăța până la urmă să ne iubească. Ar trebui să avem curajul să le spunem aleșilor noștri că ne dorim ca politica noastră națională să fie bazată pe ceea ce inimile noastre consideră că este corect din punct de vedere moral.

Nu ne putem negocia securitatea, libertatea noastră, de frica amenințărilor cu bomba nucleară. Am comite un imens gest de imoralitate să spunem unui miliard de ființe umane, care trăiesc acum precum robii în spatele Cortinei de Fier: 《Renunțați la visele voastre de libertate pentru că, fiind obligați să ne salvăm propria noastră piele, suntem dispuși să încheiem orice înțelegere cu stăpânii de sclavi care vă conduc》.

Există un risc în orice curs al istoriei pe care îl urmăm, dar fiecare lecție de istorie ne spune că riscul și mai mare constă de fapt în acomodarea cu răul. Or, această idee a acomodării cu răul este spectrul pe care binevoitorii noștri prieteni liberali refuză să îl înfrunte. Politica lor de acomodare cu socialismul totalitar nu oferă nicio opțiune între pace și război, ci doar între a te lupta până la capăt sau a capitula.》 – 1964, Discursul „A Time for Choosing”, la susținerea candidaturii lui Barry Goldwater

Posted in Bogdan Rădulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *