banner-01

Esența Conservatorismului

O prietenă de-a mea, pe care o vom numi Miss Worth(domnișoara Valoare), a căzut într-o conversație cu o vecină – doamna Williams, să spunem – care, cu o zi înainte, a vândut o clădire veche frumoasă, aparținând mult timp familia ei, pentru a fi demolată, pentru că vânzările de automobile second-hand ar putea lua locul. Doamna Williams a avut anumite regrete; dar, a spus ea cu finalitate: „Nu poți opri progresul”. A fost surprinsă de răspunsul domnișoarei Worth, care a fost următorul: „Nu, de multe ori nu; dar poți încerca.”

Domnișoara Worth nu credea că Progresul, cu un “P” roman, este un lucru bun în sine. Progresul poate fi bun sau rău, în funcție de ceea ce se progresează. Este foarte posibil, și nu de puține ori, să progresezi spre marginea unei prăpăstii. Conservatorul gânditor, tânăr sau bătrân, crede că trebuie să respectăm cu toții legea universală a schimbării; totuși de multe ori este în puterea noastră să alegem ce schimbări vom accepta și ce schimbări vom respinge. Conservatorul este o persoană care se străduiește să păstreze ceea ce este mai bun în tradițiile și instituțiile noastre, împăcând din când în când cele mai bune cu reformele necesare. „A conserva” înseamnă „a salva”. . . . [Luați în considerare] blestemul lui Cupidon:

„Cei care schimbă dragostea veche pentru nou,

Rugați-vă zeilor pe care îi schimbă în rău ”.

Un conservator nu este, prin definiție, un egoist sau o persoană proastă; în schimb, el este o persoană care crede că există ceva în viața noastră care merită salvat.

Conservatorismul, într-adevăr, este un cuvânt cu un sens vechi și onorabil – dar un sens aproape uitat de americani până în ultimii ani. Abraham Lincoln a dorit să fie cunoscut drept conservator. „Ce este conservatorismul?” el a spus: „Nu este oare preferința pentru vechi și încercat, față de nou și neîncercat?” Așa este. Și, de asemenea, este un corp de credințe etice și sociale. Cuvântul „liberalism” este totuși în favoarea noastră de două sau trei decenii. Chiar și în zilele noastre, deși există o mulțime de conservatori atât în ​​politica națională, cât și în cea de stat, în niciun partid major mulți politicieni de frunte nu se descriu ca „conservatori”. Paradoxal, oamenii din Statele Unite au devenit principala națiune conservatoare a lumii chiar în momentul în care au încetat să se mai numească conservatori acasă.

Totuși, cu opoziția noastră severă față de radicalismul sovieticilor și cu urâciunea noastră națională față de colectivism în toate soiurile sale, mulți americani se îndoiesc acum foarte mult dacă le pasă să fie numiți liberali sau radicali. Liberalii, de mult timp, se îndreaptă spre stânga spre verii lor radicali; iar liberalismul, în ultimii ani, a ajuns să implice un atașament față de statul centralizat și impersonalitatea tristă a Minunata Lume Nouă (Brave New World) a lui Huxley sau a lui Orwell din 1984. Bărbații și femeile care simt că nu sunt liberali sau radicali încep să se întrebe exact ce sunt ei, ce cred și ce ar trebui să se numească ei înșiși. Sistemul de idei opus liberalismului și radicalismului este filozofia politică conservatoare.

Ce este conservatorismul?

Conservatorismul modern a luat formă la începutul Revoluției Franceze, când bărbații cu multă înțelegere din Anglia și America au perceput că, dacă omenirea vrea să păstreze elementele din civilizație care fac ca viața să merite trăită, un anumit corp de idei coerente trebuie să reziste impulsului nivelator și distructiv de revoluționarii fanatici. În Anglia, fondatorul adevăratului conservatorism a fost Edmund Burke, ale cărui “Reflecții asupra Revoluției din Franța” au transformat valul opiniei britanice și au influențat incalculabil liderii societății de pe continent și din America. În Statele Unite nou înființate, părinții Republicii, conservatori prin instruire și prin experiență practică, au fost hotărâți să modeleze constituții care ar trebui să-i îndrume posteritatea în căile durabile de dreptate și libertate. Războiul nostru de independență american nu fusese o adevărată revoluție, ci mai degrabă o separare de Anglia; oamenii de stat din Massachusetts și Virginia nu aveau nicio dorință de a răsturna societatea. În scrierile lor, în special în lucrările lui John Adams, Alexander Hamilton și James Madison, găsim un conservatorism sobru și testat, bazat pe o înțelegere a istoriei și a naturii umane. Constituția pe care au întocmit-o liderii acelei generații s-a dovedit a fi cel mai de succes dispozitiv conservator din toată istoria.

Liderii conservatori, încă de la Burke și Adams, au subscris la anumite idei generale pe care le putem stabili, pe scurt, după dumul definiției. Conservatorii nu se încred în ceea ce Burke a numit „abstracții” – adică dogmele politice absolute separate de experiența practică și circumstanțele particulare. Cu toate acestea, ei cred în existența anumitor adevăruri care guvernează conduita societății umane. Poate că principiile principale care au caracterizat gândirea conservatoare americană sunt următoarele:

  1. Oamenii și națiunile sunt guvernate de legi morale; iar acele legi își au originea într-o înțelepciune care este mai mult decât umană – în dreptatea divină. În esență, problemele politice sunt probleme morale și religioase. Omul de stat înțelept încearcă să prindă legea morală și să-și guverneze comportamentul în consecință. Avem o datorie morală față de strămoșii noștri, care ne-au dat civilizația noastră și o obligație morală față de generațiile care vor veni după noi. Această datorie este rânduită de Dumnezeu. Prin urmare, nu avem dreptul să manipulăm imperturbabil natura umană sau țesătura delicată a ordinii noastre civile civile.
  2. Varietatea și diversitatea sunt caracteristicile unei civilizații înalte. Uniformitatea și egalitatea absolută sunt moartea oricărei vigori reale și a libertății existente. Conservatorii rezistă cu o forță imparțială la uniformitatea unui tiran sau a unei oligarhii și la uniformitatea a ceea ce Tocqueville a numit „despotism democratic”.
  3. Dreptatea înseamnă că fiecare bărbat și fiecare femeie au dreptul la ceea ce este al lor – la lucrurile care se potrivesc cel mai bine naturii lor, la recompensele abilității și integrității lor, la proprietățile și personalitatea lor. Societatea civilizată cere ca toți bărbații și femeile să aibă drepturi egale în fața legii, dar că egalitatea să nu se extindă la egalitatea de condiții: adică societatea este un parteneriat excelent, în care toți au drepturi egale – dar nu la lucruri egale. Societatea justă necesită o conducere solidă, recompense diferite pentru abilități diferite și un sentiment de respect și datorie.
  4. Proprietatea și libertatea sunt inseparabil legate; nivelarea economică nu este un progres economic. Bineînțeles, conservatorii apreciază proprietatea de dragul ei; dar o apreciază și mai mult pentru că fără ea toți bărbații și femeile sunt la mila unui guvern atotputernic.
  5. Puterea este plină de pericole; prin urmare, starea bună este una în care puterea este verificată și echilibrată, restricționată de constituții și obiceiuri sănătoase. În măsura posibilului, puterea politică ar trebui menținută în mâinile persoanelor private și a instituțiilor locale. Centralizarea este de obicei un semn al decadenței sociale.
  6. Trecutul este un mare depozit de înțelepciune; după cum spunea Burke, „individul este prost, dar specia este înțeleaptă”. Conservatorul consideră că trebuie să ne ghidăm după tradițiile morale, experiența socială și întregul corp complex de cunoștințe moștenite de către strămoșii noștri. Conservatorul apelează dincolo de opinia neprevăzută a orei la ceea ce Chesterton a numit „democrația morților” – adică opiniile considerate ale înțelepților care au murit înainte de vremea noastră, experiența rasei. Conservatorul, pe scurt, știe că nu s-a născut ieri.
  7. Societatea modernă are nevoie urgentă de o adevărată comunitate: iar comunitatea adevărată este o lume departe de colectivism. Comunitatea reală este guvernată de dragoste și caritate, nu de constrângere. Prin intermediul bisericilor, asociațiilor voluntare, guvernelor locale și o varietate de instituții, conservatorii se străduiesc să mențină sănătatea comunității. Conservatorii nu sunt egoiști, ci au spirit public. Ei știu că colectivismul înseamnă sfârșitul comunității reale, substituind uniformitatea pentru varietate și forța pentru cooperarea voitoare.
  8. În treburile națiunilor, conservatorul american consideră că țara sa ar trebui să dea un exemplu lumii, dar nu ar trebui să încerce să refacă lumea după chipul său. Este o lege a politicii, precum și a biologiei, pe care orice ființă vie o iubește mai presus de orice – chiar și deasupra propriei sale vieți – identitatea sa distinctă, care o separă de toate celelalte lucruri. Conservatorul nu aspiră la dominația lumii și nici nu savurează perspectiva unei lumi reduse la un singur model de guvernare și civilizație.
  9. Bărbații și femeile nu sunt perfectibili, conservatorii știu; și nici instituțiile politice. Nu putem face un cer pe pământ, deși putem face un iad. Toți suntem creaturi ale binelui și răului amestecate; și, instituțiile bune neglijate și vechile principii morale ignorate, răul din noi tinde să predomine. Prin urmare, conservatorul este suspect de toate schemele utopice. El nu crede că, prin puterea legii pozitive, putem rezolva toate problemele umanității. Putem spera să ne facem lumea tolerabilă, dar nu o putem perfecționa. Când se realizează progrese, acesta se face prin recunoașterea prudentă a limitărilor naturii umane.
  10. Conservatorii sunt convinși că schimbarea și reforma nu sunt identice: inovația morală și politică poate fi atât distructivă, cât și benefică; iar dacă inovația este întreprinsă într-un spirit de prezumție și entuziasm, probabil va fi dezastruoasă. Toate instituțiile umane se modifică într-o oarecare măsură de la vârstă la vârstă, pentru că schimbarea lentă este mijlocul de conservare a societății, la fel cum este mijlocul de reînnoire a corpului uman. Dar conservatorii americani se străduiesc să reconcilieze creșterea și alterarea esențiale a vieții noastre cu puterea tradițiilor noastre sociale și morale. Cu Lord Falkland, ei spun: „Când nu este necesar să se schimbe, este necesar să nu se schimbe”. Ei înțeleg că bărbații și femeile sunt cel mai bine conținuți atunci când pot simți că trăiesc într-o lume stabilă de valori durabile.

Deci, conservatorismul nu este doar preocuparea oamenilor care au multă proprietate și influență; nu este pur și simplu apărarea privilegiului și a statutului. Majoritatea conservatorilor nu sunt nici bogați, nici puternici. Dar, chiar și cei mai umili dintre ei, obțin mari beneficii din Republica noastră stabilită. Au libertate, securitate a persoanei și a casei, protecție egală a legilor, dreptul la roadele industriei lor și oportunitate de a face tot ce este mai bun în ele. Ei au dreptul la personalitate în viață și dreptul la consolare în moarte. Principiile conservatoare adăpostesc speranțele tuturor din societate. Iar conservatorismul este un concept social important pentru oricine dorește dreptate egală și libertate personală și toate vechile căi adorabile ale umanității. Conservatorismul nu este doar o apărare a „capitalismului”. („Capitalism”, într-adevăr, este un cuvânt inventat de Karl Marx, intenționat de la început să sugereze că singurul lucru pe care îl apără conservatorii sunt acumulări mari de capital privat.) Dar adevăratul conservator apără cu fermitate proprietatea privată și o economie liberă, atât de dragul lor și pentru că acestea sunt mijloace pentru scopuri mari.

Aceste scopuri mărețe sunt mai mult decât economice și mai mult decât politice. Acestea implică demnitatea umană, personalitatea umană, fericirea umană. Acestea implică chiar relația dintre Dumnezeu și om. Căci colectivismul radical al ourage este extrem de ostil oricărei alte autorități: radicalismul modern detestă credința religioasă, virtutea privată, personalitatea tradițională și viața unor satisfacții simple. Tot ce merită păstrat este amenințat în generația noastră. O simplă opoziție negativă la curentul evenimentelor, strânsă cu disperare în ceea ce păstrăm încă, nu va fi suficientă în această epocă. Un conservatorism al instinctului trebuie întărit de un conservatorism al gândirii și imaginației.

 

Tradus și adaptat din “Ghidul inteligent al femeii la conservatorism” (New York: Compania Devin-Adair, 1957), drepturile de autor ale textului în original aparțin @Annette Kirk

 

Articolul original se regăsește la adresa:

https://kirkcenter.org/politics-and-social-order/essence-1957/ 

Citește și:

https://www.fortamoldova.ro/traian-ranja/zece-principii-conservatoare 

Posted in Doctrină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *