Ad-ECR

Are poporul roman capacitatea de a construi o noua democratie?

Scriam exact acum doi ani…:

Tulburatoarele intrebari sunt acestea: are poporul roman capacitatea de a construi o noua democratie? O noua societate democratica? Si, daca DA, atunci cum va arata ea? Va imprumuta nefastele reflexe atee, neomarxiste, de tip bruxellez? Va achiesa la vreo fasta propunere crestin-democrata, conservatoare? Se va arunca in bratele cine stie carui nenorocit de nationalism-extremist? Va adopta o forma de autoritarism populist, exact acel tip de populism pe care parintii fondatori ai SUA l-au vrut exclus din viitorul tarii si au construit o republica? Catre ce fel de societate post-neocomunista ne indreptam, asadar? Cine vor fi cei care isi vor asuma dramatica responsabilitate a recoagularii sociale a acestui neam in jurul unor valori si principii unificatoare? Putem produce asemenea oameni? Care vor fi acele valori si principii care sa ne apropie? Vor fi ele afirmative sau negative si, deci, suficiente? Mai putem crede in valori si principii constructive? Dar, in oameni care ne vorbesc despre asa ceva?

Nu am raspunsuri credibile la nici una dintre toate aceste anxietati interogative. Franturi de idei, de entuziasme, de pareri, poate…

Cred doar, ca una dintre ideile de la care am putea pleca in reconstructia democratica a tarii, dupa prabusirea acestei cabale – caci, ea se va prabusi cu zgomot asurzitor – ar putea fi cea expusa public pe 8 Mai 1942 de catre vicepresedintele american Henry A. Wallace: „Ideea de libertate deriva din Biblie si din insistenta sa extraordinara asupra demnitatii persoanei. Democratia este singura expresie politica veritabila a Crestinismului”.

Propun sa reflectam cu multa atentie la aceste cuvinte…

****

Între timp, a apărut Alternativa Dreaptă, partid care propune o viziune conservatoare, clasic liberală și creștin-democrata cetățenilor țării.

Aici ar putea fi răspunsurile căutate…!

Posted in Daniel Uncu and tagged , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *