romania_libera

Precizări despre eroii de la „România Liberă”

Pe 22 decembrie 1989, în timpul Revoluției române Petre Mihai Băcanu este eliberat din închisoare și devine director al ziarului, iar Anton Uncu, Mihai Creanga și Ștefan Niculescu Maier sunt la rându-le eliberați din domiciliul forțat și se alătură lui Petre Mihai Băcanu la Romania Liberă.

Imediat dupa 1990, Petre Mihai Băcanu devine președintele Societatii „R” s.a. și Director al ziarului Romania Liberă. Societatea „R” este cea care a editat ziarul.

Vicepreședinte al Societatii „R” și redactor șef al ziarului este ales Anton Uncu, ziarul fiind practic condus – pentru o scurta perioada de timp – într-un format tri-lateral: Băcanu-Uncu-Creangă.

După cum se știe, Ștefan Maier, Mihai Creangă, Bacanu și Anton Uncu au făcut parte din același grup dizident (Acțiunea „R”), arestat de Securitatea comunistă și care a fost constituit și condus de Petre Mihai Băcanu în ultimii ani ai terorii comuniste din România. Toți membrii grupului au fost condamnați la ani de temniță grea. În timpul detenției li s-a pus în vedere că riscă pedeapsa capitală. Ulterior, Creangă, Uncu și Ștefan Niculescu Maier au fost deportați (domiciliu forțat) în diferite localități din România și despăriți de familiile lor, cu exceptia lui Băcanu care a fost ținut în detenție până în Decembrie 1989.

După perioada incipientă de trimuvirat la conducerea ziarului, care a durat doar pana la finele anului 1990 – conducere colectiva formata din Bacanu, Uncu și Creanga – conducerea operativă a cotidianului rămâne în sarcina lui Anton Uncu ca redactor șef, până în 1996, Băcanu dedicându-se în primul rând dezvoltării Societății „R”.

Anton Uncu – considerat unul dintre cei mai valoroși ziariști ai perioadei – devine apoi redactor șef al cotidianului Curentul până la moartea sa prematură, în 1998.

P.S. Minunat gestul președintelui Iohannis de a-l decora postmortem pe Mihai Creangă. Un gest de normalitate! Din nefericire, așa cum se întâmplă lucrurile în România… un gest incomplet. Atât Alexandru Chivoiu – tipograful care a creat tiparnita cu care Acțiunea „R” a tipărit ziarul clandestin – cât și redactorul șef al „României Libere”, Anton Uncu, ar fi trebuit decorați postmortem. Ar fi interesant de aflat DE CE s-a operat o atare nefirească diferențiere…

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

A murit ziaristul Mihai Creangă. În zi Sfântă, de Crăciun, a urcat la cele veșnice. Dumnezeu să il odihnească !

Mihai Creangă este cel care alături de tatăl meu, ziaristul Anton Uncu, de ziaristul Petre Mihai Bacanu, de Ștefan Niculescu Maier și de tipograful Alexandru Chivoiu a făcut parte dintr-un grup de disidenți grupul „Acțiunea R” (Acțiunea România) care prin puterea condeiului și a unui ziar clandestin s-a opus dictaturii comuniste și ceaușiste. Au fost toți arestați și condamnați la închisoare, decembrie 1989 fiind momentul eliberării acestora.

Dintre toți, doar Ștefan Niculescu Maier și Petre Mihai Bacanu mai sunt în viață!

Mihai Creangă

Posted in Daniel Uncu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *