Ziarul Evenimentul: „Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicienii corupţi”

ranjaDe profesie inginer electronist, Traian Rânja a fost deputat PNŢCD de Iaşi, în legislatura 1996 – 2000, şi a fondat recent un partid regional – „Forţa Moldova”, de orientare liberal-conservatoatoare, care îşi propune promovarea intereselor Iaşului şi ale întregii Moldove.

Ce mai face fostul deputat Traian Rânja?

Momentan încerc să mă adaptez unei provocări importante, în viaţa mea: condiţia de “tânăr pensionar”, începând de anul trecut!

După anul 2000, de când am încheiat activitatea de parlamentar, am activat în domeniul privat, în calitate de “consultant în management”. În domeniul proiectelor cu finanţare europeană.

Politic, am avut o pauză importantă, începând din 2001, când am fost exclus din PNŢCD, de către Victor Ciorbea, pentru “delict de opinie”, până în 2012, când datorită “loviturii de stat” parlamentare, organizată de USL mi-am dat seama că nici democraţia nici libertatea nu sunt imuabile, că ele sunt extrem de fragile şi trebuie apărate în fiecare zi!

De aceea, m-am implicat, din nou, în politică, mai întâi alături de Mihai Răzvan Ungureanu şi Forţa Civică iar mai apoi în campanile electorale ale lui Monica Macovei şi Klaus Iohannis!

Ulterior, împreună cu alţi colegi am fondat un partid regional, “Forţa Moldova”, de orientare liberal-conservatoatoare, care îşi propune promovarea intereselor Iaşului şi ale întregii Moldove, grav neglijate de toate guvernele, din ultimii 28 de ani! În acelaşi timp sunt implicat în construcţia unui proiect politic conservator, autentic de dreapta, la nivel naţional

– Domnule Rânja, de ce credeţi că Iaşul nu-şi poate impune punctual de vedere în politica naţională, aşa cum a reuşit Clujul, Sibiul, Braşovul, Constanţa sau multe alte oraşe mai mici?

– Iaşul şi Moldova au fost dominate clar de către PSD, direct sau în complicitate cu PNL şi/sau ALDE, în cadrul unor alianţe politice nefireşti, stânga-dreapta, de tipul USL, care au compromis grav, prin promiscuitate doctrinară, prin corupţie, prin incompetenţă şi iresponasabilitate, noţiunea de „bună guvernare” în România. Aceste partide s-au obişnuit să considere Iaşul şi Moldova un rezervor necondiţionat de voturi, unde poţi face cele mai fanteziste promisiuni în campania electorală, pe care să le încalci mai apoi, cu seninătate, iar poticienii locali, rezultaţi printr-o contraselecţie permanentă, s-au remarcat doar printr-o obedienţă fără limite faţă de conducerea „sudistă” de la Bucureşti sau chiar din Teleorman şi au dovedit o totală lipsă de interes faţă de problemele Iaşului şi ale Moldovei. Să ne aducem aminte doar de promisiunile repetate, fiecare campanie electorală privind finanţarea importantului proiect naţional Autoastrada A8 Iaşi – Târgu Mureş. Promisiuni încălcate, de fiecare dată la votarea bugetelor anuale. Realitatea este că PSD şi acoliţii săi dispreţuiesc Iaşul şi Moldova şi din cauză că nu le-au fost sancţionate niciodată minciunile electorale, aşa după cum merită.

 

– Consideraţi că prin lipsa investiţiilor importante în această zonă, statul roman pedepseşte Iaşul pentru orientarea sa politică, sau avem aici rezultatul unor acţiuni politice şi administrative slabe la nivel local?

– Nu statul roman pedepeşte Iaşul, ci un partid mincinos şi cleptoman, cu mentalitate bolşevică, urmaş al fostului PCR, căruia îi place să se identifice cu statul roman. Este vorba, desigur, despre PSD… De fapt, nici măcar nu ar avea motive să pedepsească un oraş şi un judeţ, aflate de peste un deceniu şi jumătate sub administraţie PSD. Să nu confundăm nişte conflicte interne minore din PSD, care ţin doar de interese personale meschine, privind alocarea clientelară a resurselor, cum ar fi cel dintre Dragnea şi Chirica, o simplă furtunăîntr-un pahar cu apă, cu cine ştie dezbateri doctrinare de principiu. Singura pedeapsă asupra Iaşului este o administraţie PSD-istă coruptă şi ineficientă, decuplată total de interesele ieşenilor. Nici Nichita, nici Maricel Popa şi nici dizidentul de ultimă oră, Mihai Chirica, nu au apărut din spuma mării, ci provin din PSD şi au fost aleşi în urma unor campanii electorale mincinoase, în care nu au prevalat proiectele şi argumentele, ci ajutoarele sociale

şi pungile UFO(Ulei, Făină, Orez)! Deci soluţia nu este exterioară Iaşului şi stă la îndemâna ieşenilor, la viitoarele alegeri, să nu-I mai voteze pe mincinoşi şi impostori!

 

– Cum apreciaţi evoluţia clasei politice ieşene, din ultimii ani?

– Sincer, sunt dezamăgit de calitatea clasei politice ieşene actuale. Eram convins că, după anul 2000, se va produce o schimbare de generaţii, iar în politică vor pătrunde tineri de valoare, profesionişti şi oneşti. Speranţe deşarte! Dupădispariţia din politică a monştrilor sacri ai anilor ’90, Vasile Lupu, Ion Solcanu, Constantin Simirad, cei care le-au luat locul nu numai că nu i-au depăşit, dar nu s-au ridicat nici măcar la gleznele lor. Au dovedit doar obedienţă fără limităfaţă de şefii de partid, lipsă totală de anvergură politică, dar mai ales lipsă de onestitate. Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicieni corupţi, ca Gheorghe Nichita, Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu, Cristian Adomniţei, Cristian David şi alţii care reprezintă tot atâtea exemple negative de politicieni care ne-au adus grave prejudicii de imagine nouă, ieşenilor. Iaşul nu mai are nici măcar scuza lipsei miniştrilor în Guvernul de la Bucureşti, căci mafia politică ieşeană a dat ţării mai mulţi miniştri corupţi decât mafia italianăsau rakeţii ucrainieni. Un adevărat record negativ!

 

Mai putem spera la o coagulare reală a forţelor politice, la nivel local, pentru susţinerea intereselor Iaşului, dar şi a regiunii Moldova?

– Apariţia unor forţe politice sănătoase, la nivel local, mult mai apropiate de cetăţean pot reprezenta mai bine interesele ieşenilor decât filialele obediente ale partidelor naţionale. O reformă politică a clasei politice româneşti, pe baza unui nou cod electoral este, de asemenea, de dorit, căci deschide piaţa politică unor tineri profesionişti şi oneşti. Trebuie renunţat la semnăturile de susţinere sau redus drastic numărul acestora. Este inadmisibil ca o candidatură la Primăria Londrei să poată fi susţinută doar de 600 de semnături, iar una la Primăria Iaşului să necesite 3.300 de semnături! Este necesară, de asemenea, reducerea pragului electoral, pentru a favoriza apariţia unor forţe politice noi, este necesar ca alegerile pentru Primărie şi Consiliul Judeţean să se desfăşoare în douătururi de scrutin, pentru a întări responsabilitatea celor aleşi, iar introducerea votului electronic ar spori prezenţa la vot, în special a tinerilor. Alţi politicieni, mai serioşi, mai responsabili, mai apropiaţi de electorat sunt soluţia pentru interesele Iaşului şi ale Modovei!

 

– Ce îi lipseşte Iaşului pentru a conta cu adevărat în politica românească?

– Iaşului îi lipseşte o strategie coerentă de dezvoltare, care să constituie un fir roşu pentru orice administraţie. Trebuie identificate cele mai importante proiecte locale şi regionale, cum ar fi Autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, Spitalul Regional de Urgenţă şi stabilite priorităţile. Mai trebuie ca proiectele săfie luate în serios şi susţinute necondiţionat de orice administraţie şi de orice parlamentar, iar nerespectarea programelor şi angajamentelor electorale săechivaleze cu încheierea carirerei politice.

– Despre viitorul PNŢCD, într-o singură frază

– PNŢCD, cel mai anti-comunist partid politic a fost ţinta predilectă a securiştilor strecuraţi, care l-au subminat din interior. Ce mai poate fi salvat? Fundaţiile Corneliu Coposu şi Ioan Bărbuş conţin oameni excepţionali care trebuie să abandoneze lupta inutilă, de uzură, cu alde Ciorbea şi/sau Pavelescu, pentru a pune umărul la construcţia unui partid conservator românesc, autentic de dreapta.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/interviu/a-prestigiul-iasului-si-al-moldovei-a-fost-facut-tandari-de-politicienii-coruptia–217419676.html

Posted in Aparitii media, Traian Ranja.

One Comment

  1. You really make it appear so easy together with your presentation but I in finding this topic to be really something which I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complex and very huge for me. I am having a look forward for your subsequent publish, I?¦ll try to get the hang of it!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *