Discursul lui Rex Tillerson, Secretar de Stat al USA, referitor la relaţiile USA cu Europa şi Rusia; Noi provocări

Motto: Când vedeţi că vă înfundaţi tot mai mult într-o groapă, încetaţi să mai săpaţi. (Donald Trump).

Discursul, deosebit de important, fixează cadrul general politicii externe americane, după eşecul total al politicii “resetării relaţiilor cu Rusia”, din administraţia Obama&Clinton! De asemeni trece în revistă noile orientări ale politicii externe americane privind ameninţările terorismului islamist precum şi relaţiile cu China şi Iran!

Este clar că politica de catifea faţă de ruşi şi mângâierile, pe creştet, ale teroriştilor, de pe timpul Administraţiei Obama au apus definitiv. America îşi recapătă măreţia şi revine la doctrina clasică americană „morcovul„ și „bățul”, valabilă încă de la Teddy Roosevelt care s-a gândit întotdeauna că ar trebui «să vorbim încet şi să agităm o măciucă mare» și pe care-l citează chiar Trump! Acesta se traduce cam așa: Dacă ești cuminte îți ridic sancțiunile economice, ca să nu mori de foame dar am și un ciomag zdravăn în mână ca să te altoiesc atunci când nu respecți regulile!

Fragmente din discursul domnului Rex Tillerson:

„În ultimele decenii, modul nostru de viață – și, prin extensie, principiile noastre fundamentale occidentale – au fost testate de amenințarea totalitară a nazismului, de puterea sovietică și de ideologia comunistă, de conflictele etnice și sectare și de presiunile politice interne. Împreună, SUA și Europa au trecut aceste teste, dar știm că Statele Unite și Europa sunt testate din nou astăzi și vor fi testate din nou.”

„Sub președintele Trump, Statele Unite rămân angajate în relația noastră durabilă cu Europa. Angajamentele noastre de securitate față de aliații europeni sunt de fier.”

„În ultimele 10 luni, am lansat o nouă politică strategică care susține securitatea europeană și americană: și anume, o reangajare a Europei în urma eșuării „resetării Rusiei”, un nou efort de adaptare a instituțiilor de securitate la combaterea fenomenelor emergente: amenințări precum terorismul, atacurile cibernetice și proliferarea nucleară; și o așteptare ca națiunile europene să accepte că sunt mai sigure atunci când contribuie mai mult la apărarea lor.”

„La începutul acestui an, președintele Trump a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de articolul 5 al Tratatului NATO, deoarece este cel mai bun mecanism pe care-l avem pentru descurajarea agresiunii. După cum prevede articolul 5, părțile sunt de acord că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor. Orice atac, indiferent cine ar fi agresorul, asupra unui stat membru NATO va fi declansa articolul 5, iar Statele Unite vor fi primii care vor onora angajamentul pe care l-am făcut.”

„În timp ce Occidentul continuă să caute o nouă relație cu Rusia post-sovietică, până acum aceasta tara s-a dovedit a fi evazivă, deoarece ambele încercări ale administrației anterioare de a reseta relațiile Rusia și SUA-Europa au fost urmate de invazia ruseasca din Georgia, în 2008 și din Ucraina, în 2014. Rusia continuă un comportament agresiv față de alți vecini regionali, intervenind în procesele electorale și promovând idealurile nedemocratice. Noi, împreună cu prietenii noștri din Europa, recunoaștem amenințarea activă a unei Rusii renascute.”

„Am cerut Rusiei, în mod repetat, să înceapă calea spre pace, respectând angajamentele asumate prin acordurile de la Minsk. Orice rezoluție a războiului care nu implică o Ucraina total independentă, suverană și teritorială este inacceptabilă. Rusia a ales să încalce suveranitatea celei mai mari țări din Europa.”

„Sperăm că Rusia va lua măsuri pentru a restabili suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și va implementa pe deplin angajamentele Minsk, permițându-ne să începem atunci procesul de restabilire a relațiilor normale. Dar permiteți-mi să fiu clar: sancțiunile din Minsk vor rămâne în vigoare până când Rusia nu va inversa acțiunile care le-au declanșat.”

„Statele Unite recunosc fragilitatea Balcanilor și vor continua să colaboreze cu partenerii din UE pentru a aduce stabilitate, prosperitate și democrație în regiune. Oamenlor din țările balcanice le spunem: abandonați vechile voastre animozități pentru ca pacea să devină permanentă. Aveți șansa să dati un nou curs istoriei. Demarcatiile etnice nu ar trebui să mai fie fronturi de luptă. Statele Unite și lumea doresc să vadă o nouă generație de sârbi, croați, albanezi, bosniaci, kosovari și alții care vor ierta trecutul, chiar dacă nu pot sa-l uite niciodată.”

„Statele Unite și Europa se confruntă cu multe provocări și amenințări care – spre deosebire de trecut – sunt simultane si dispersate între multe zone geografice și în mai multe domenii: actori teroristi nestatali, amenințări de natură mai convențională, amenințări cibernetice sau amenințări nucleare. Pentru că știm că suntem mai puternici în confruntarea cu aceste provocări atunci când lucrăm împreună, vom urmări o cooperare și mai mare din partea și cu națiunile Europei, partenerii noștri cei mai buni. Istoria a arătat că, atunci când suntem uniți, reușim să facem față provocărilor comune.
După cum am remarcat mai devreme, una dintre aceste provocări este Rusia. Europa și Statele Unite caută o relație normalizată cu Rusia. Cu toate acestea, Rusia a demonstrat că încearcă să definească un nou echilibru mondial post-sovietic de putere, în care Rusia, în virtutea arsenalului său nuclear, încearcă să-și impună voința altora prin forță sau prin parteneriate cu regimuri care manifestă o nerespectare a propriilor lor cetățeni, cum este cazul folosirii continue de către Bashar al-Assad a armelor chimice împotriva propriului său popor.”
„Rusia a folosit de multe ori tactici rău intenționate împotriva Statelor Unite și a Europei pentru a ne despărți, a slăbi încrederea noastră și a submina succesele politice și economice pe care le-am realizat împreună de la sfârșitul Războiului Rece. Jocurile politice cu surse de energie, lansarea de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare pentru a submina alegerile libere și hărțuirea și intimidarea, în serie, a diplomatilor, nu sunt comportamentele unei națiuni responsabile. Atacul unei țări vecine și amenințarea altora nu face nimic pentru a îmbunătăți viața rușilor sau pentru a imbunatati poziția Rusiei în lume.”
„Iranul și Rusia nu pot oferi poporului turc beneficiile economice și politice pe care le pot oferi membrii comunității formate din natiunile occidentale.”
„Știm că oamenii și liderii Europei au multe discuții despre viitorul lor. America nu va încerca să impună răspunsuri la aceste întrebări. Recunoaștem că Europa este compusă din națiuni libere care, în marea tradiție a democrației occidentale, trebuie să-și poată alege drumurile proprii. Ca și în trecut, Statele Unite se angajează să colaboreze cu instrumentele instituționale ale Europei și, de asemenea, recunoaștem că aliații noștri sunt națiuni independente și democratice cu propria lor istorie, perspectivă și dreptul de a-și determina viitorul.”
„Apariția ISIS în Sahel este doar o dovadă că amenințările la adresa siguranței și bunăstării poporului nostru vor continua să aibă origini noi și neașteptate. Evoluția și imprevizibilitatea amenințărilor cu care ne confruntăm este deja clară pentru locuitorii din Paris, Bruxelles, Orlando, Nisa, Berlin, Istanbul, Londra, Manchester, Barcelona, ​​New York și multe alte locuri în care poporul nostru a suferit de teroriști islamici, mulți dintre ei radicalizați în fața unui ecran de computer în interiorul propriilor case în interiorul propriilor țări. Iar amenințările cu care ne confruntăm sunt clare pentru țări precum Turcia, Grecia, Italia și Germania, care s-au confruntat cu impactul destabilizator al valurilor migrației neregulate din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.”
„Statele Unite nu se pot confrunta singure cu toate aceste amenințări. Ele sunt nu numai răspândite geografic, dar sunt si interconectate. Puteți alege oricare dintre amenințările prin care am trecut și veți găsi puncte de legătură între fiecare dintre ele, într-o formă sau alta, indiferent dacă este vorba despre o implicare a Rusiei, o implicare a Chinei, o implicare iraniană, implicarea terorismului islamist. Dar ne confruntăm cu un timp deosebit de complex în lumea noastră de a face față amenințărilor la adresa societății noastre civile. Și vom putea doar să prevaleze împotriva acestor amenințări cu continuarea folosirii aliaților noștri, puterea aliaților noștri.”
Intregul transcript al discursului, in engleza, aici: http://mobile.hotnews.ro/stire/22142109
Posted in Doctrină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *