Auzim tot mai des sau vedem scris de către prietenii pe wallurile platformelor de socializare sintagma “Sus să avem inimile!”. Uneori, aceasta este folosită ca un salut al creștinilor dar cu toate acestea există puține persoane care știu de unde vine această sintagmă și ce urmează după aceea.
“Sus să avem inimile.” ori „SVS SA AVEM INIMELE.” apare inscripționat cu litere mari și în prima clădire monolit din România, Mausoleul fostului Premier Al României- PP Carp din com Țibănești, Jud Iași, clădire proiectată de același Gustave Eiffel care a realizat și Turnul Eiffel.
Realitatea este că, “Sus să avem inimile!” este un îndemn pe care îl auzim în cadrul Sfintei Liturghii la care credincioșii răspund: “Avem către Domnul!”
Pregatirea pentru Sfintirea Cinstitelor Daruri
Diaconul: Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte, Sfânta Jertfa cu pace a o aduce.
Strana: Mila pacii, jertfa laudei.
Diaconul îsi face semnul crucii, intra în sfântul altar, ia un acoperamânt si apara cu evlavie Cinstitele Daruri. Se deschid sfintele usi. Preotul, luând în mâna o cruce de pe Sfânta Masa, si stând între sfintele usi, îi binecuvânteaza pe credinciosi zicând:
Preotul: Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si împar tasirea Sfântului Duh, sa fie cu voi cu toti.
Strana: Si cu duhul tau.
Preotul, înaltând Sfânta Cruce, zice tot cu fata spre credinciosi:
Preotul: Sus sa avem inimile.
Strana: Avem catre Domnul.
Preotul se întoarce catre icoana Mântuitorului, se pleaca si zice:
Preotul: Sa multumim Domnului.
Preotul se întoarce apoi la Sfânta Masa. Se închid sfintele usi si perdeaua.
Strana: Cu vrednicie si cu dreptate este a ne închina Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, Treimei celei de o fiinta si nedespartita.