Boris_Johnson_24 ianuarie 2020

Propunerile mele pentru Premierul Boris Johnson

sorin_dobrilaAm scris, cu sase ore in urma, chestia asta, dupa care am tradus-o, am slefuit-o un pic, si am trimis-o pe canalul de contactare a guvernului, si prim-ministrului Boris Johnson, si celulei de criza Covid19:

Sa zicem ca virusul ar circula liber, ca intreaga populatie a lumii o sa fie expusa infectarii…

1. Pana in momentul asta, singurul esantion in care toata populatia a fost infectata este cel de pe nava Diamond Princess: 700 de persoane, din care 7 au murit, 1% din total – totusi, esantionul este prea mic pentru a fi reprezentativ.

2. Dat fiind faptul ca structura pasagerilor, pe varste, este atipica (procentul de batrani mai mare decat cel al populatiei lumii), se poate face presupunerea ca mortalitatea poate fi mai scazuta decat ce vedem acum, in jur de 0,5%, in cazul in care virusul s-ar raspandi in intreaga masa a populatiei, dar este o simpla presupunere – inca o data, esantionul este ptea mic.

3. Probabil ca nu intreaga populatie a lumii s-ar contamina, daca virusul s-ar raspandi (80%, dupa unele studii) dar sigur procentul ar fi mai mare in tarile civilizate – metropole, densitatea populatiei mai mare, in general – sa zicem 90%.

4. Reduc focusul spre cea mai mare parte a tarilor civilizate: Europa, America de Nord, unde avem 514 milioane in Europa, 367 milioane in America de Nord, total 881 milioane.

5. Din care 90% infectati (792 milioane) si 0,5% decese: aproape 4 milioane de oameni morti.

6. Repet: esantionul de la care am plecat este extrem de mic, in conditii normale nu se folosesc asemenea esantioane, dar este singurul in care intreaga populatie a fost infectata.

Si acum, vin intrebarile cele mai importante, tinand cont ca este aproape sigur ca virusul asta a venit ca sa stea, ca cel mai probabil se va comporta ca cel al gripei, si o sa avem reveniri sezonale:

A) Nu ar fi mai bine ca guvernele tarilor civilizate sa foloseasca puterile exceltionale pe care le-au arogat, pentru a pune pe aceiasi pagina toate eforturile de gasire a unui vaccin?

B) Tinand cont de dinamica epidemiei din Italia, in care carantina nu pare sa incetineasca mare lucru, si de faptul ca aproape toate victimele au diverse afectiuni pre-existente, nu ar trebui ca exact persoanele din aceasta categorie sa fie izolate, si societatea sa aiba grija doar de aceste persoane, in timp ce restul oamenilor sa-si vada de viata, pentru a putea produce resursele materiale si financiare necesare bunului mers al societatii, inclusiv necesare protectiei acelei mici categorii de persoane extrem de vulnerabile?

C) Daca masurile luate acum nu dau rezultate – eu nu cred ca vor da rezultate, izolarea la domiciliu nu este absoluta, oamenii nu au cum sa nu aiba contact cu lumea – cum vor fi trasi la raspundere politicienii care au luat deciziile care, inevitabil, vor duce la o distrugere a economiei (si a societatii) pana la nivele de distopie?

Acum, in conferinta de presa zilnica, tinuta de guvern, regasesc absolut toate concluziile si directiile de actiune din ce am scris eu. Ori am declansat ceva cu ce am scris si trimis guvernului britanic, ori sunt la fel de destept ca toti consilierii de acolo, luati la un loc :) In fine, sa speram ca vor merge pe ideea asta, ca altfel este complet naspa pentru UK, si sa mai speram ca o sa fie un exemplu pentru restul lumii.

Posted in Extern, Sorin Dobrilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *