brave new world

Paul Dragos Aligică: Se apropie prima sesiune de examene cu ChatGPT în peisaj

Se apropie prima sesiune de examene cu ChatGPT in peisaj – sistemul de Inteligenta Artificiala lansat pe 30 noiembrie, si care preia o tema data ca input de comanda de catre Inteligenta Umana (de exemplu, „Scrie un eseu istoric de 365 de cuvinte despre moartea lui Mihai Viteazu”) și, în câteva secunde, iti da ca output un text aparent informat si coerent. Sa vedem cum se va resimti asta in sistemul universitar romanesc.
De notat intai cat de incredibil de repede se misa lucrurile in noua era: Chestia a fost lansata pe 30 noiembrie 2022. Deci nici macar acum 2 luni, 60 de zile! Si deja am devenit atat de familiarizati cu ideea ca pare ca a fost de nu stiu cand in peisaj…
Doi: Implicatiile formidabile sunt deja vizibile. Un exemplu: Dat fiind ca algoritmul are dupa toate aparentele presetata linia corecta in conformitate cu doctrinele si liniile de propaganda acceptate, in mod automat sunt eliminati din joc toti cei care la platformele media precum cele romanesti faceau copy, paste, google translate ajustabil, preluand din sursele oficiale de propaganda occidentale si prezentand publicului romanesc agitpropul in cauza ca stiri sau analize externe sau internationale.
Rodul muncii lor va fi inlocuit cu texte produse la comanda pe ChatGPT: “Scrie un eseu de 450 de cuvinte despre incalzirea globala si importanta hotararilor de la Davos”. Nimeni nu va simti diferenta.
Ce va ramane dupa aceasta bulversare? O consecinta va fi ca se va deschide calea celor care gandesc cu adevarat si folosesc inteligenta umana vie si alerta, care dezvolta puncte de vedere non-standardizate si ne-preformatate ideologic de la centru, care deviaza de la cliseele, temele, prioritatile date de la centrala, care folosesc sursele de informatie in maniera critica, refuzand linia si informatia oficiala…
Pe scurt, datorita inflatiei de propaganda jurnalistica pe pilot automat si datorita capacitatii pilotului automat artificial de a fi mai eficace si cost-eficient decat competitorul sau uman aflat de la natura si indoctrinare pe pilot automat (pseudo-jurnalistul roman, in exemplul nostru), va aparea un premiu pentru inteligenta umana bine folosita.
Vom vedea si ce se va intampla si cu piata scriitorilor de teze, lucrari si referate. E imposibil sa nu aiba loc o reasezare. Indiferent ce se va intampla, factorul uman real, inteligenta umana, vor ajunge sa aiba un premium…
Asa cum spunea colegul si directorul meu, Tyler Cowen: Average is Over. Jurnalistii mediocri, autorii mediocri de maculatura academica plagiata au o problema….Intram intr-o epoca in care doar treaba profund umana si care vizeaza excelenta mai poate scapa competitiei cu algoritmul si digitalizarea…
Exista insa o lectie mai mare si mai profunda in cele de mai sus, decat aceste pana la urma marunte rautati idiosincratice la adresa a doua categorii detestabile. Este vorba de observatia ca in competitia dintre inteligenta umana si natura umana pe de o parte si tehnologie, pe de alta, intram intr-o faza noua.
Umanitatea este in retragere si defensiva. Fiecare zi aduce noi domenii in sfera digitalizarii si le retrage sau anuleaza din sfera umana. Ce mai ramane din noi? Ce putem sa facem CA OAMENI IN CARNE SI OASE, oameni normali, oameni obisnuiti, in noua era si in noul regim ce se ridica la orizont ne ameninta in toate competentele si identitatile noastre?
(Asa cum s-a vazut deja Inteligenta Artificiala e foarte buna la a scrie sau rezolva chestiuni de cibernetica ce inainte necesitau inteligenta umana. Deci nu poti spune ca salvarea vine din o specializare si mai mare in cibernetica, IT si digitalizare…Poate ca va veni. Dar sa nu uitam: Average is Over….)
Deci ce ramane din noi? Ce vom putea face in noul sistem, ca sa ramanem noi?
E momentul in care realizam ca Stiinta are o limita. Si e momentul in care esenta umanitatii noastre este somata sa se manifeste in propria-i aparare in fata Istoriei si Inteligentei Artificiale pe care le-a generat ea insasi…
Si este momentul ciudat in care brusc realizam ca Filosofia -care NU e Stiinta- e ceva cu adevarat pretios in moduri pe care NICIODATA in istorie nu le-am imaginat. Si ca ea este poate ultima reduta a rationalitatii umane in fata asaltului rationalitatii artificiale si tehnologiei puse in miscare de ea insasi.
E momentul in care lumea revolutiei lui Francis Bacon si a urmasilor sai se fisureaza sub propria greutate si cu spatele la perete fiind incepem sa zarim prin fisurile ce devin tot mai mari o noua lumina ce pare sa ne vina in ajutor… Si cand pare din ce in ce mai plauzibil ca abia acum se contureaza cu adevarat momentul de glorie al Filosofiei si Teologiei…
Articol preluat de pe profilul domnului Paul Dragos Aligică  de pe platforma MeWE.
Paul Dragos Aligica este profesor de guvernare KPMG la Universitatea din Bucuresti, cercetător principal in cadrul Programului F. A. Hayek pentru studii avansate in filosofie, politica si economie la Centrul Mercatus din cadrul Universitatii George Mason, unde preda in programul de absolvire al Departamentului de Economie si cercetator afiliat la Centrul Ed Snider de la Robert H. Smith School of Business din cadrul Universitatii Maryland, Colegiul Park.
Posted in Extern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *