Manifestul FORȚA MOLDOVA

Alege calea dreaptă!

 

Motto (din gândirea conservatoare) :

 1. Punctul de vedere al Guvernului în ceea ce priveşte economia poate fi rezumat în câteva cuvinte-dacă funcţionează se impozitează, dacă în continuare merge se reglementează şi dacă nu mai funcţionează se subvenţionează! (Ronald Reagan, despre guvernele de stânga)
 2. Cu cât statul „planifică” mai mult, cu atât îi este mai greu individului să plănuiască. (Friedrich Hayek)
 3. Eu cred ca o țară care încearcă să prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stând intr-o galeată, incearca să se ridice tragând de mâner. (Winston Churchill)

DE CE CENTRU – DREAPTA? DE CE LIBERALI – CONSERVATORI?

Doctrina partidului FORŢA MOLDOVA este liberal- conservatoare, bazată pe principii traditional-crestine şi valori comunitare. Orientarea doctrinară a partidului: FORŢA MOLDOVA este un partid de centru dreapta. ( Art. 3, alin. (6), din Statutul Partidului „FORȚA MOLDOVA”)

 • Fiindcă România a fost condusă, mai mult de un sfert de secol, doar de guverne socialiste sau chiar criptocomuniste, care au mimat măsuri de dreapta dar au menținut țara în sărăcie și subdezvoltare! După cum a spus un politician francez de dreapta ,Edouard Balladour, „socialiștii îi iubesc atât de mult ee săraci încât încearcă să producă cât mai mulți”!
 • Fiindcă ne-am săturat să fim mereu pasagerii unui autoturism, care semnalează dreapta dar o ia mereu la stânga iar noi să nu putem interveni căci volanul, frâna și accelerația se află mereu la alții!
 • Fiindcă trăim într-o Europă unde   stânga ”multiculturală și „corectă politic” care încurajează imigrația punând în pericol chiar fundamentul, pe care s-a construit Europa și anume civilizația greco-romană pe care s-a dezvoltat creștinismul; De aceea România trebuie să-și conserve valorile sale istorice și culturale perene iar forțele sănătoase ale națiunii române trebuie să lupte pentru valorile creștine pe baza cărora s-a dezvoltat civilizația românească și europeană;
 • Fiindcă suntem ieșeni și moldoveni iar Moldova a dat cei mai de seamă oameni politici conservatori, mari patrioți și adevărate elite ale națiunii române având contribuții deosebite la fondarea și dezvoltarea României moderne! Este suficient să-i amintim aici pe Lascăr Catargi, Petre Carp, Constantin Stere sau Titu Maiorescu! Ca să nu mai vorbim de Mihai Eminescu, redactorul șef al oficiosului conservator ”Timpul”, ale cărui analize politice au rezistat timpului și sunt perfect valabile și astăzi!

CE ÎNSEAMNĂ DREAPTA PENTRU NOI?

 • DREAPTA inseamna incurajarea antreprenoriatului, in special in zona IMM-urilor;
 • DREAPTA inseamna libera concurență;
 • DREAPTA inseamna un STAT MINIMAL, SUPLU, dar PUTERNIC si EFICIENT;
 • DREAPTA înseamnă respectul fata de drepturile individului, respectul fata de lege si justiție eficientă;
 • DREAPTA înseamnă si solidaritate cu cei mai putin favorizați de soartă, însă nici într-un caz solidaritate cu leneșii;
 • DREAPTA inseamnă MUNCĂ si respectul față de muncă, dar mai ales muncă eficientă;
 • DREAPTA inseamnă EDUCAȚIE solidă și promovare numai prin MERIT;
 • DREAPTA inseamnă ASUMAREA RASPUNDERII;
 • DREAPTA inseamnă MORALĂ, înseamnă ETICĂ, înseamnă TRADIȚII, înseamnă MODELE, înseamnă VALORI.