fara prag electoral

Scrisoare către premierul Ciolos pentru schimbarea legii alegerilor

Către Guvernul României,
Domnului Prim- ministru, Dacian Cioloș
 
Stimate Domnule Prim-ministru,
            Ați ajuns în fruntea Guvernului României, pe un imens val de nemulțumire populară, față de Guvernul corupt și incompetent, condus de Victor Ponta precum și față de o clasă politică grav compromisă, care refuză să se reformeze!
            De aceea și așteptările poporului român, față de dumneavoastră sunt mari dar trebuie să faceți tot posibilul pentru a răspunde acestor așteptări!
             Una dintre cele mai importante revendicări a sutelor de mii de români, care au fost în stradă, la începutul lui noiembrie 2015, a fost cea privind alegerea în două tururi  de scrutin a primarilor și eventual reducerea sau eliminarea pragului electoral, pentru consiliile locale și județene” pentru a da o șansă partidelor noi și independenților să contribuie la  înnoirea și profesionalizarea administrației publice locale, la reforma clasei politice și la redarea pluralismului politic țării.
            Domnule Prim- ministru, Legea 115/2015, privind alegerile locale a fost rezultatul unui compromis politic rușinos între cele două partide mari, PSD și PNL, care dețin peste 90% dintre primarii României și care au încercat să-și prezerve, cu orice preț, această dominație în administrația locală, chiar sacrificând interesele  pe termen lung, ale României!  Primarii in funcție au prima șansă intr-un singur tur. A fost evident o schilodire a democrației de către marile partide cu scopul de a-si proteja nomenclatura. Alegerea primarilor, într-un singur tur de scrutin perpetuează, pe termen nelimitat, corupţia şi incompetenţa în administraţia publică locală.
            Este bine că PNL s-a răzgândit și dorește alegeri în două tururi de scrutin, chiar dacă a făcut acest lucru tot în urma unor calcule politice meschine, analizele aătând că marea majoritate a primăriilor vor fi adjudecate de PSD.
            Înțelegem perfect și răspunsul pe care dvs. l-ați dat solicitării PNL: „Guvernul pe care-l conduc e un guvern independent, care nu e implicat politic. Nu cred că e democratic să modifice un guvern prin ordonanță de urgență o lege politică”. Într-adevăr, nu este democratic să modifici legislația electorală, prin ordonanță de urgență, cu mai puțin de un an, înainte de alegeri!
            Cu atât mai puțin democratic este însă ca două partide să monopolizeze toate primăriile din țară cu primari aleși, din primul tur, cu 15-20% din voturi adică fără nici o legitimitate politică, chiar dacă sunt corupți și/sau incompatibili. Aceasta este o adevărată schilodire a democrației, cu efecte incalculabile pe termen lung!
            Domnule Prim-ministru aveți nevoie doar de curaj politic și noi credem că acesta nu vă lipsește!
            Declarația Președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, de miercuri 20 ianuarie 2015, vă asigură că modificarea  Legii 115/2015, este posibilă și legală!
            Iată ce a declarat Președintele Curții Constituționale: „Un tur sau două tururi sau 10 tururi, este o opţiune politică. Constituţia nu spune că trebuie să fie într-un tur sau două tururi, Constituţia spune că trebuie să fie corecte, alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo, este la latitudinea politicienilor să stabilească”, a declarat Augustin Zegrean.
            Domnule Prim-ministru aveți datoria să abordați această problemă cu curaj și responsabilitate, pentru a salva democrația și pluralismul politic, în România! Modificați Legea alegerilor locale, în sensul dorit de milioane de români și generațiile viitoare vă vor fi recunoscătoare!
21 ianuarie 2016
Grupul de Inițiativă Națională al Partidului ”FORȚA MOLDOVA”
Traian-Neculaie Rânja
Ionel Apostol
Eugen Benea
 Cristian Cernescu
Petiţia poate fi semnata de mai multe persoane la adresa:
Posted in Cristian Cernescu, Demersuri legislative, Petiţii, Traian Ranja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *