Redau discursul meu din cadrul conferinței organizate de către Clubul Conservator Iași și Alternativa Dreaptă Iași, conferință care a avut loc în data de 5 decembrie 2023 la Hotel Eden Iași:
Bună ziua și vă mulțumesc tuturor pentru prezență!
Și pentru că ne regăsim uniți în valorile care ne-au consacrat ca și națiune, voi folosi formula: Frațiile voastre!
Frațiile voastre,
Ne aflăm la Iași, orașul celor trei uniri: Unirea lui Mihai Voievod, Unirea de la 1859 și orașul unde a început și „Marea Unire” pe 27 martie 1918, prin revenirea Basarabiei la Patria Mamă!
Suntem la Iași, leagănul conservatorismului românesc, orașul lui Lascăr Catargi, care, cu mult curaj, a salvat monarhia, împiedicând o căsătorie morganatică și neconstituțională între Principele Ferdinand și Elena Văcărescu, prin trei cuvinte adresate Marelui Rege, Carol I: „Majestate, aiasta nu se poate!” Suntem la Iași, orașul ultimului premier conservator ieșean și fondator al Societății Junimea, Petre Carp (1912), care ajunsese la concluzia că „România are atât de mult noroc, încât nici nu are nevoie de politicieni!”
Suntem la Iași, orașul Junimii conservatoare, orașul lui Titu Maiorescu, om de aleasă cultură dar și om politic și ministru conservator în mai multe guverne! Suntem la Iași, orașul marelui Eminescu, poet de geniu dar și mare gazetar politic conservator!
După cele menționate de antevorbitorii mei, pot să vă spun că mă simt ca un pitic pe umerii unor uriași, o persoană care are capacitatea să vadă cu claritate mai departe tocmai pentru că se află la înălțime și acum are o viziune mai amplă.
În calitate de președinte al unui partid conservator și reformist cum este și Alternativa Dreaptă, m-am tot gândit ce aș putea să mai spun despre Stat și națiunea română, despre cum s-a clădit, ce merită reformat și ce merită conservat, iar lucrurile, în linii mari, par simple: trebuie să conservăm ceea ce e demonstrat că funcționează și să reformăm ceea ce nu funcționează sau, cum spunea Lord Falkland: „Când nu e necesar să schimbi ceva, e necesar să nu-l schimbi.”
Personal, văd națiunea ca pe o comunitate mai mare, o comunitate clădită pe un set de valori și cu instituții care le apără. Straturi suprapuse peste alte straturi și, toate în final, formează o unitate sau cum spunea Ernest Renan: „Națiunea este un suflet, un principiu spiritual, o voință de conviețuire.”
Conceptul modern de națiune a apărut, se pare, la Valmy în septembrie 1792, când Franța a învins Prusia și s-a strigat „Trăiască națiunea!” – Ceva similar a folosit mai târziu marele nostru poet, conservatorul Mihai Eminescu: „Trăiască nația! Sus cu dânsa!”, deci un simbol al apărării și afirmării suveranității naționale.
Ideea de națiunea română este o idee mai veche și a apărut dintr-un ideal, clădit în timp, prin cultivarea marilor virtuți, prin răbdare, dar și prin smerenia poporului, prin renunțarea la ego-ul personal ori regional, prin sacrificii.
Tot pentru crearea unei națiuni mai omogene, în vremurile comuniste, moldovenii au plecat în toate colțurile țării, iar mai târziu românii au plecat în toate colțurile Europei și ale lumii, când au avut ocazia. Ne-am dezrădăcinat forțați de împrejurări ori prin seducție luciferică, iar asta a produs traume la nivel de individ și de națiune, iar vindecarea ar fi prin întoarcerea la rădăcini, la acasă, la locul cald și afectuos și păstrarea identităților naționale.
Partidul Alternativa Dreaptă este unicul partid din România care face parte din familia Partidului European al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), un partid care și-a asumat afilierea la declarația Reykjavik din 2014, Declarația de la Paris din 2017 sau documentul intitulat „Europa națiunilor – O Europa în care putem crede”, al cărui semnatar a fost și Sir Roger Scruton.
E bine să reamintim faptul că documentul a fost tradus, în primă fază, din limba franceză, de către ieșeanul și fostul co-președinte al partidului Alternativa Dreaptă, domnul Traian-Neculae Rânja. Vă mulțumim, domnule Rânja, pentru traducere și pentru prezența de astăzi!
Atât declarația de Reykjavik, cât și Declarația de la Paris, ne vorbesc despre o Europă a națiunilor independente care lucrează împreună pentru beneficii comune, despre unitate în principii și despre faptul că suntem amenințați de niște non-valori, despre faptul că promovăm libertatea individuală care reflectă conceptul de persoană, dar nu credem în formula individualistă promovată de către freudo-marxiști sau sexo-marxiști. Credem în democrația parlamentară, dar și în ideea unui guvern suplu și eficient, în statul de drept și în domnia legii, credem în comerțul liber și echitabil, dar și în competiția deschisă, credem că familia se întemeiază prin uniunea dintre un bărbat și o femeie iar asta face ca o națiune să meargă mai departe.
Astăzi, națiunea română este împânzită în toată lumea, departe de casă și divizată de patrie, dar unită în simțire. Nu sprijinim o unitate impusă, forțată și divizată, iar prin cultivarea virtuților mulțumirii, recunoștinței și loialității care au căzut în dizgrație, prin cultivarea oportunităților pentru întoarcerea la „acasă”, care nu sunt doar niște noțiuni romantice ori reacționare, putem avea o rețetă pentru vindecarea și reintegrarea holistică într-o națiune care are mare nevoie de ea.
O falsă Europă ne amenință, iar noi trebuie să apărăm adevărata Europă, acea Europă a națiunilor și implicit națiunea noastră. Să avem grijă de națiunea noastră, să avem grijă de România și Europa, să avem grijă de ce-i al nostru!
În încheiere, vă îndemn pe fiecare dintre voi să fim gardieni ai tradițiilor și ai identității noastre naționale. Să ne angajăm într-o luptă pentru păstrarea și consolidarea valorilor care ne definesc ca națiune și să ne implicăm activ în formarea unei societăți bazate pe respect reciproc, solidaritate și aspirații comune. Să construim un viitor în care fiecare român să se simtă bucuros de originea sa și să contribuie la prosperitatea și unitatea națiunii noastre.
Să nu uităm că puterea unei națiuni stă în oamenii săi, în comunitățile lor și în legăturile care îi unesc. Prin munca noastră, prin educație și cultură, prin promovarea adevărului și a valorilor autentice, putem contribui la o societate mai puternică și mai solidară.
Să avem grijă de națiunea noastră și împreună putem face diferența și să clădim un viitor mai luminos pentru România noastră dragă! Sus să avem inimile!