Scrisoare deschisă, adresată prietenilor politici din Partidul „Pentru Iaşi”

Stimaţi colegi,
Partidele noi, naţionale, regionale sau locale, s-au născut dintr-o necesitate obiectivă şi anume nemulţumirea societăţii româneşti, faţă de o clasă politică coruptă şi incompetentă dar mai ales incapabilă să se reformeze.
Tragedia de la „COLECTIV” a acutizat această stare de nemulţumire cronică, faţă de „establismentul politic” actual, reprezentat de cele două partide componente ale USL, cea mai nocivă alianţă politică, care a condus vreodată România! De fapt „STRADA” a pus un diagnostic exact clasei politice actuale, scandând sloganul „PSD şi PNL, aceeaşi mizerie”! La fel de nocive sunt şi construcţiile artificiale, UNPR şi ALDE, apărute datorită traseismului politic, partide „false”, care n-au participat niciodată la alegeri!
Forţate, de către decizia Curţii Constituţionale, să uşureze înscrierea partidelor noi, cele două partide, componente ale fostului USL, adică PSD şi PNL au avut grijă să strecoare în Legea 115/2015, privind alegerile locale, clauze care blochează practic orice şansă de afirmare şi dezvoltare a partidelor noi!
Obligativitatea, stabilită prin art. 49, privind listele de susţinători (minim 100 pentru comune, minim 500 pentru oraşele de rangul II şi III, minim 1000 pentru municipiile reşedinţă de judeţ si intre 5000 si 7500 pentru CJ), înseamnă strângerea a peste 14.000 de semnături la nivelul Judeţului Iaşi şi a peste 300 000, pentru liste electorale complete, la nivel naţional, adică de peste zece ori mai mult decât numărul de 25.000, prevăzut iniţial pentru înscrierea unui partid politic! Este evident că această prevedere a fost introdusă special pentru a bloca participarea la alegerile locale a partidelor noi, aflate la început de drum şi care nu dispun încă de infrastructură în teritoriu şi de suficienţi susţinători!
  • Alegerea într-un singur tur de scrutin a primarilor, convenită în Parlament de cele două partide, va conduce în majoritatea cazurilor la realegerea primarilor în funcţie, de multe ori corupţi şi/sau incompatibili, cu votul a 15-20% din corpul electoral, adică fără nici o reprezentativitate politica! De fapt cele două partide, PSD şi PNL au dorit să-şi asigure perpetuarea dominaţiei în administraţia locală şi să blocheze orice tentativă de împrospătare şi reformă!
  • Dificultăţi deosebite vor întâmpina partidele noi şi datorită faptului că vor fi în imposibilitate de a-şi desemna oameni la urne, privilegiu rezervat, în primul rând, partidelor parlamentare deşi alegerile locale nu ar trebui să aibă nici o legătură cu reprezentarea în Parlament!
  • Stabilirea unui prag electoral de 5%, pentru partide dar mai ales a unui prag electoral de 8% pentru alianţe formate din două partide, pentru a împiedica coagularea unor alternative politice viabile prin pătrunderea partidelor noi în consiliile locale şi judeţene;
  • Mai nou partidele „vechi” au început chiar să împiedice sau să întârzie înscrierea la Tribunalul Bucureşti, a partidelor noi prin manevre oculte reprobabile. Cazul colegilor, de la Partidul „Pentru Iaşi”, unde implicarea PNL Iaşi, prin interpuşi, în instanţă, pentru a-i întârzâia înscrierea, pare dovedită, este absolut semnificativ!
De aceea, considerăm că partidele noi trebuie să facă front comun împotriva partidelor din fostul USL, iar sloganul Alianţei Civice, din anii 90, „Numai împreună putem reuşi!”, pare mai valabil ca niciodată!
Solicităm colegilor de la Partidul „Pentru Iaşi” să iniţiem o serie de discuţii privind următoarele probleme:
  • Strângerea de semnături, în comun; Art. 51, aliniatul (3) din Legea 115/2015 permite susţinătorilor să semneze pe mai multe liste: „Un sustinator poate sprijini mai multi candidati la functia de consilier local, consilier judetean si primar.
  • Stabilirea de oameni comuni la urne, deoarece împreună avem mai multe şanse de a reuşită la tragerea la sorţi a partidelor neparlamentare;
  • Posibilitatea colegilor, de la Partidul „Pentru Iaşi”, de a candida pe listele Forţa Moldova, pentru Consiliul Local Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, în ipoteza nedorită că nu vor reuşi să se înscrie, în timp util, în Registrul Partidelor Politice!
  • Alte acţiuni comune.
14.03.2015
Cu stimă,
Grupul De Iniţiativă Naţională al Partidului „Forţa Moldova”
partid înregistrat prin Sentinţa Civilă, nr 11bis/ 01.02.2016, declarată definitivă şi irevocabilă pe data de 08.03.2016
Posted in Comunicate.

Lasă un răspuns